Ce înseamnă MNH, MH sau alte acronime din filatelie?

Ce înseamnă MNH MH

De cele mai multe ori ne-am întâlnit cu aceste acronime. Fie că e vorba de o licitație internațională, la o casă de licitații renumită sau de o vânzare pe un grup de facebook ori în magazinul online PrăvăliaCuTimbre.ro, veți găsi aceste acronime MNH, MH, MLH, etc.

Ce înseamnă MNH, MH sau alte acronime din filatelie?

  • Scurtă introducere

Prezentul articol nu își propune să fie unul exhaustiv cu privire la totalitatea acronimelor din filatelie. Motivul este faptul că acestea diferă ca și clasificare și utilizare, în funcție de țară și de utilizator. Diferențele sunt fie de formă – îmbinări ale acronimelor existente și crearea de acronime noi, fie de fond, pentru utilizatorii și colecționarii din SUA. În cazul acestora centrarea imaginii poate fi mai importantă per total și cu o valoare mai mare decât o diferență de la MNH la MLH.

Acronimele în filatelie sunt utilizate pentru a reda starea unui timbru fără a utiliza prea multe cuvinte. Ele permit transmiterea stării acelui timbru – serie, coliță etc cât mai clar pentru cei interesați. Aceste acronime au în vedere starea timbrului:

  1. Atât pe fața acestuia – Mint – Neștampilat, Canceled – Ștampilat etc.
  2. Cât și condiția în care se află spatele timbrului, verso – partea de obicei gumată și care se lipește pe plic.
  • Enumerare cu explicații

Acestea fiind spuse să vedem ce înseamnă MNH, MH sau alte acronime din filatelie. Totodată și care sunt principalele și cele mai utilizate acronime în filatelie:

Ce înseamnă MNH, MH sau alte acronime din filatelie

1. MNH – Mint Not Hinged – neștampilat și fără șarnieră

Este starea premium și cea mai căutată de către un colecționar. Fața timbrului nu a fost ștampilată, are toate colțurile (dantelura) intacte, fără pete. Spatele timbrului este fără urme de șarnieră, în starea în care a fost imprimat și dat spre utilizare. Dacă timbrul are gumă (lipici specific) se întelege că aceasta este guma originală, de la emiterea timbrului. Mai exact, asupra căreia nu s-a intervenit. Am spus ‘dacă’ pentru că sunt destule emisuni de timbre / colițe care nu au gumă pe spatele timbrului. Exemplu – colița nedantelată emisă în 1948 la emisiunea – munca în comunicații.

Ce înseamnă MNH MH

2. MLH și MH – Mint Lightly Hinged și Mint Hinged – neștampilat cu ușoare urme de șarnieră și neștampilat cu șarnieră

Șarniera este o fâșie mică de hârtie, gumată pe o parte, ușor transparentă. Ea se utiliza pe vremuri la fixarea timbrelor / mărcilor poștale în diverse albume (pe pagini de hârtie). Vedeți pozele anexate. În general acestea au un preț mai redus față de cele aflate în condiție MNH. Exemplu – Jamboreea Națională Sibiu – 1932.

Ce înseamnă MNH MH

Exemplu serie MLH și una MH – click aici »

Dacă aveți o serie cu șarnieră vă recomandăm să nu o îndepărtați și să apelati la un profesionist în acest domeniu. Scrie-ne la https://pravaliacutimbre.ro/contact/

Ce înseamnă MNH, MH sau alte acronime din filatelie

3. NG și RG – No gum și regummed – fără gumă sau regumat
Se referă în general la timbrele care au avut inițial gumă și care au fost spălate pentru a fi scoase de pe documente, scrisori, bucăți de hârtie. De asemenea, dacă au fost lipite între ele, atunci a fost necesară aplicarea unui solvent care a îndepărtat guma total sau parțial. De regulă timbrele ștampilate și circulate efectiv pe plicuri, scrisori, documente și îndepărtate de pe acestea, nu au gumă. Timbrele se pot reguma pentru revânzare, însă acest lucru trebuie menționat de către vânzător.

4. CTO – Cancel To Order – timbre ștampilate pentru anulare sau obliterate

Acele timbre, serii, colițe etc asupra cărora un oficiu poștal sau o administrație poștală aplică o ștampliă manuală sau mecanică. În general, acest lucru se aplică timbrelor care au fost retrase de către emitent. Majoritatea timbrelor retrase și ștampilate, deci necirculate efectiv, au o valoare mult mai mică. Asta dacă le comparăm cu timbrele ștampilate și circulate efectiv pe plicuri, scrisori, documente oficiale. De cele mai multe ori, aceste timbre au și gumă originală pe spatele timbrului. Acesta este unul dintre indiciile cele mai bune că timbrul nu a fost în circuitul poștal.

Ce înseamnă MNH, MH sau alte acronime din filatelie – în loc de încheiere

Evident că există mult mai multe acronime în filatelie decât cele prezentate și pot fi:

  • MNG – Mint No Gum – neștampilat fără gumă
  • MRG – Mint Regummed – neștampilat regumat
  • MLH NG – Mint Lighly Hinged No Gum – neștampilat cu urme ușoare de șarnieră, fără gumă

Cum afectează aceste stări modul de alcătuire al prețului, pentru serii de timbre similare, dar în stări diferite? Cum evaluăm o colecție de timbre? Care sunt cei mai importanți factori?  Acestea sunt întrebările la care vom răspunde în următorul articol. Acesta va avea titlul Evaluarea colecției de timbre sau cum aflăm prețul mărcilor poștale.

Până atunci, nu uitați, aveți oferte la tot ce vă doriți în PrăvăliaCuTimbre.ro!

Te-ar putea interesa și cum se face îndepărtarea timbrelor de pe scrisori »

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă ți-a fost util, distribuie-l și prietenilor tăi!

Urmărește pe facebook Prăvălia Cu Timbre și fii primul care află noutățile și reducerile de preț din magazin!

11 gânduri despre „Ce înseamnă MNH, MH sau alte acronime din filatelie?

  1. Stelian spune:

    La vremea tineretii mele cind engleza nu patrunsese asa de adinc, se utilizau termeni (inclusiv in Revista Filatelia), O – obliterat, stampilat, sau NO – neobliterat, nestampilat. La acea vreme, posta romana scotea serii PO – preobliterate, prestamplate, ce se vindeau la un sfert de pret din pretul celor nestampilate, o excelenta incurajare pentru copii si tineri.
    Se utilizau de asemenea D sau DT – dantelat si ND sau NDT- nedantelat. Exista si un dispozitiv, i-am uitat numele, pentru verificarea dantelurii sa vezi citi dinti pe cm sau inch sunt.
    Singurul termen englezesc utilizat atunci era FDC – first day cover, pentru plicurile prima zi sau plicurile Prima zi a emisiunii.
    Pentru lipiciul de pe verso era utilizat termenul guma si deci erau cu guma intacta, negumate, sau pentru timbre vechi recuperate de pe trimiteri postale, fara guma.
    Sigur, articolele din Filatelia subliniau pentru incepatori sa nu se repeada sa taie plicurile si sa dezlipeasca timbrele, ci sa adune plicurile intregi, ca de multe ori plicul in sine, plus timbrul plus stampila pot fi adevarate comori. Sfat pe care il reiterez. Pentru tineri sau mai putin tineri, mai ales ca scrisorile sunt din ce in ce mai putine, pastrati plicurile intregi intr-o cutie de pantofi sau ceva de genul, fara a le indoi. La fel vederile.

      • Stelian spune:

        Parca pe site-ul Federatiei de Filatelie era trecuta ca apare revista sau ca mai apare.
        Dispozitivul de masurat dantelura timbrelor se cheama odontometru.
        Au existat citeva aparitii interesante pentru tineri inainte de 89, cum ar fi dictionar filatelic… Poate ar merita cautate prin anticariate si redate publicitatii aici, daca este interes din partea tinerilor. Se organizau periodic expozitii filatelice. Si erau, si banuiesc ca mai sunt pasionati cercetatori ai marcii postale, dar si ai altor efecte postale. CU defecte de culori, litere si pozitionarea lor in coala, sau studii depsre anumite marci circulate in diverse perioade. Atunci anumite teme erau interzise, acum se poate cam tot.
        Asa cum am zis mai sus, se pare ca devine o munca gen arhivistica, pentru ca vederi si scrisori mai putin.

        • Prăvălia cu Timbre spune:

          Din pacate, noile reglementari cu privire la GDPR nu imi permit redarea pasajelor sau fotografierea și expunerea paginilor din anumite cărți de filatelie făra a avea inițial acordul celui ce are drept de propietate intelectuală. Momentan, nu există nici o revistă de filatelie. Poate în viitor asociațiile de filatelie să facă ceva în acest sens, macar electronic. Târguri filatelice sunt organizate anual, chiar 4-5 / an. Cei care doresc mai pot trimite și scrisori, vederi și cărți poștale. Mulțumim pentru comentarii.

  2. SORIN PETRAS spune:

    Buna seara, in contextul articolului, va rog, daca se poate, sa ma lamuriti care este diferenta intre “stampilat CTO” si “supratipar”. Un timbru cu supratipar, fara stampila de Posta, cu guma intacta, este, de regula, considerat MNH. Un timbru CTO, cu guma intacta, nu mai este MNH? Ce diferenta este intre ele? Supratiparul si stampila CTO nu sunt unul si acelasi lucru? Sa nu-mi spuneti ca stampila CTO se aplica manual, ca nu va cred in veci!

    • Prăvălia cu Timbre spune:

      Buna ziua! Stampilat CTO (acronimul Cancel To Order) sau obliterate de complezenta (sau stampilate spre anulare) si supratipar sunt doua lucruri distincte. Un timbru cu supratipar este un timbru normal supus supratiparii ca urmare a unor schimbari fie legislative – de ordin monetar (vezi reforma monetara din 1952 si serii cu timbre cu supratipar din 1952) sau ca urmare a unor evenimente importante marcate prin supratiparirea timbrelor existente (expozitii filatelice, evenimente, aniversari). Un timbru cu supratipar poate fi gasit CTO, MNH si circulat efectiv (exista multe exemple). Un timbru CTO nu poate fi MNH pentru ca este anulat prin stampilare. Ca sa fiu mai clar – MNH acronimul de la Mint Not Hinged – inseamna nestampilat fara sarniera, ceea ce un timbru CTO nu poate fi din moment ce el are o stampila pe fata timbrului. In ceea ce priveste spatele timbrului este pleonastic sa spunem ca timbrele CTO sunt fara sarniera din moment ce acestea nu au circulat niciodata, deci cu siguranta vor avea guma intacta pe spate.

    • Prăvălia cu Timbre spune:

      Buna seara! Pentru așa zisele perfin-uri nu știu să existe un catalog. Știu că la un moment dat domnul Max Peter a avut un articol pe blog-ul lui despre acestea. Din punct de vedere al valorii lor nu am văzut o căutare prea mare pentru aceste timbre, in general vorbim despre timbre cu tiraje mare (uzuale). Aș zice prețuri de amator.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RO