Informații utile pentru filateliști începători și nu numai!
Care este prețul timbrelor vechi, noi, antice sau timbrelor filatelice?
Scurtă introducere
Din cele mai vechi timpuri, la baza oricărei tranzacții au stat doi factori foarte importanți, și anume cererea și oferta. Așadar este normal ca și filatelia să fie supusă dorințelor / cererii celor interesați de acest domeniu. Această tendință nu numai că stabilește prețurile de moment, dar dispune și modul în care autoritățile emitente își stabilesc temele. Așadar, emisiunile viitoare de produse filatelice vor avea în mod clar teme la modă sau căutate. Produsele filatelice: timbre, colițe, plicuri prima zi (FDC – First Day Cover), mape / carnet filatelice etc vor avea aceste teme.
Tendințe / trend-uri ale emisiunilor filatelice
Așadar vedem în fiecare an cum Romfilatelia scoate emisiuni cu tema regalitate, faună, floră, sport / evenimente sportive. Iar acest lucru se întâmplă nu numai în România, dar și în alte state, mai mult sau mai puțin vestice. E adevărat, acolo există o anumită preocupare și pe partea de evenimente care au marcat omenirea. Dar și o preocupare cu privire la prețul total al emisiunilor într-un an. Tocmai pentru ca numărul colecționarilor să nu fie restricționat din cauza prețului prea mare al mărcilor poștale emise. Un exemplu este emisiunea timbrului din Austria sub forma unei măști având valoarea nominală de 2,75 Euro (timbru este brodat).
Dar și timbre cu privire la evenimente artistice: filme, concerte etc. Click AICI » și vezi timbre cu Harry Potter, Queen, The Rolling Stones.
Setul de timbre din Ucraina nu putea să lipsească din tendințele actuale, de aceea acest set îl puteți găsi și în PrăvăliaCuTimbre.ro.
Rar = Căutat sau Comun = Ieftin
Destul de curând după apariţia filateliei ca pasiune, colecţionarii au realizat că unele mărci poştale sunt mai rare. Evident că fiind mai rare erau şi mai greu de găsit decât altele și mai dorite de colecționari. Aşa au apărut şi primii negustori de mărci poştale. Aceștia au înțeles destul de repede că pot face un profit din comercializarea acestora.
Unul din modurile prin care se poate stabili raritatea unui timbru, a unei serii sau a unei colițe este tirajul. Însă nu întotdeauna tirajul real este unul și același cu tirajul declarat. Așa au ajuns ca în România, “rarele” colițe nedantelate care în anii 80-90 se vindeau la un preț cu multiplu. Acest multiplu de 2, 3, chiar și de 5 ori față de prețul de listă Romfilatelia. Acum în 2023, aceste colițe nedantelate să se vândă la 50% din prețul de listă Romfilatelia. Uite AICI » un exemplu.
Cataloagele de timbre = poze cu detalii și prețuri
Prin anii ’60 ai secolului al XIX-lea au apărut şi primele cataloage. Datorită numărului relativ limitat de mărci poştale, editorii acestor lucrări puteau ţine facil evidenţa mărcilor noi puse în circulaţie. Se mai putea vedea și preţurile utilizate de negustori în tranzacţiile comerciale. La puţin timp după aceea au apărut şi primele licitaţii de mărci poştale.
Cataloagele de prețuri sunt emise acum anual. Astfel avem din Germania, Michel – este unul dintre cele mai bune cataloge pentru Europa și în special pentru timbrele din Germania. Michel tipărește cataloage pe Germania pentru erori, Germania special, timbre din diferite perioade și pe anumite teritorii. Pentru Marea Britanie – Stanley Gibbons este catalogul de referință, iar pentru Statele Unite Ale Americii – Scott este catalogul de referință.
Organizare, disciplină și mult, mult timp la dispoziție
Atunci când aveți o colecție de timbre este foarte important în primul rând să le organizați pe țări. Apoi organizarea să fie pe ani și după aceea pe serii de timbre.
Atenție! Această organizare necesită mult, mult timp (evident, în funcție de cantitatea și starea în care se află timbrele). Recomand să începeți cu 2-3 plicuri A5 sau câteva zeci, maxim 200 de timbre. Și să aveți un spațiu dedicat acestui lucru. Dacă ați făcut pașii de mai sus recomand ca timbrele neștampilate să fie puse în clasoare. Iar cele timbrele ștampilate să fie puse în plicuri, dacă nu aveți clasoare suficiente. Vă ajută mult la organizare să aveți minim următoarele accesorii: o lupă, o pensetă, plicuri, clasor etc. Gama de accesorii filatelice »
Nu vă apucați de organizare înainte de a avea un catalog la îndemână. Pentru emisiunile poștale din România recomand următoarele:
- Catalogul mărcilor poștale românești ‘74 de Kiriac Dragomir – biblia filatelistului. Aveți totuși în vedere că nu tot ce scrie în catalog este literă de lege și nu trebuie urmat cu sfințenie. Căutați să aveți măcar trei surse care să vă confirme informația mai ales când vorbim de mărcile poștale clasice românești. Acestea sunt timbrele din perioada 1858-1872. Atenție și la supratiparurile – emisiunea Cluj aici fiind foarte multe falsuri în circulație și foarte puțini specialiști activi.
- Catalogul mărcilor poștale românești ’84, vol. I și vol. II de Corneliu Spineanu
- Lista prețurilor mărcilor poștale emisă aproape anual de Romfilatelia. Zero valoare filatelică, dar totuși o referință din punct de vedere al notării. Veți vedea că multe magazine online, inclusiv platforme social media utilizează numărul din această listă. De exemplu LP 2140 – este seria de timbre Colecții românești -Tirbușoane II emisă de Romfilatelia în 2017.
- Catalogul Michel este în limba germană. Din 2020 Michel scoate catalogul de timbre special doar cu emisunile de timbre din România și Republica Moldova.
- Pentru mărcile poștale din perioada 1858-1972 cataloagele lui Heimbuchler sunt mai mult decât necesare. Pe acestea însă vă recomand să le cumpărați după minim 3 ani de filatelie. Prețul este unul prohibitiv și nu are rost să le cumpărați dacă nu veți avea material de studiu suficient.
Evident că această enumerare este una subiectivă. Dacă aveți o altă listă care vă este mai la îndemână o puteți utiliza pe aceea. Puteți face totul și electronic, majoritatea cataloagelor intenaționale având și versiuni online. Multe site-uri internaționale vă permit, înregistrarea propriei colecții și ulterior chiar cumpărarea timbrelor, seriilor lipsă sau vinderea lor ulterioară.
O parte din articol a avut drept bază de plecare articolele publicate de regretatul Max Peter pe blogul acestuia. Blog care se numește – Romanian Stamp News. În acest scop am avut acceptul pentru preluare și menționare din partea soției acestuia, căreia îi mulțumesc pe această cale.
Dacă aveți nevoie de o evaluare, rog mail la pravaliacutimbre@gmail.com . Contact / whatsapp tel. +40 724.753.818
Și nu uitați! “Orice colecție începe cu un timbru!”
Te-ar putea interesa și…
Sunt foarte mulțumit de colaborarea cu dvs.
Mulțumesc! Vă mai așteptăm pe la noi
Cele mai bune articole.
Sunteți profesioniști.
Mulțumim pentru apreciere!